4.5
4,5/5

APK

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Alle auto’s in Nederland moeten volgens de wet regelmatig gekeurd worden, behalve auto’s van vóór 1960. Wij helpen je graag met je APK!

Wat is een APK?

De APK keuring duurt ongeveer een half uur. Alle belangrijke milieutechnische en veiligheidsaspecten van de auto worden gecontroleerd. Let op, het is géén vervanging van de onderhoudsbeurt. Er wordt alleen gekeken naar een standaard lijst met controlepunten, zoals het profiel van de banden, de remmen en de verlichting.

Alle controlepunten worden ingevoerd bij de RDW, waaruit het keuringsrapport ontstaat. Hier kun je ook zelf je gegevens opzoeken, vul jouw kenteken hier in.

Plan je APK

en ga weer veilig op weg

Maak een afspraak

Wat kost een APK?

Er is geen vaste prijs voor een APK. De kosten hangen af van je type auto (diesel of benzine of elektrisch) en of je het wel of niet combineert met een onderhoudsbeurt. Dat pakt voordeliger voor je uit. De APK-kosten voor een dieselauto zijn hoger dan voor een benzine auto, omdat er nog extra keuringsonderdelen inzitten, zoals het testen van het roetfilter.

Verplichte roetfiltertest

Per 1 januari 2023 is de roetfiltertest onderdeel van de APK voor dieselvoertuigen. Auto’s waar verplicht een roetfilter onder zit, worden gecontroleerd met behulp van een deeltjesteller. Deze meet de werking van het roetfilter en de kwaliteit van de uitlaatgassen. Als het aantal gemeten deeltjes te hoog is, wordt het dieselvoertuig afgekeurd. Wil je weten of dit ook voor jouw auto geldt? Neem dan contact met ons op.

APK afgekeurd?

Het is verstandig om jouw auto op tijd te laten keuren zodat je nog genoeg tijd hebt om tot de APK-vervaldatum actie te ondernemen. Dat kan vanaf twee maanden (60 dagen) vóór de vervaldatum. Dat heeft trouwens geen nadeel: de originele vervaldatum wordt gehanteerd en niet de keuringsdatum.

Is jouw auto afgekeurd, dan helpen wij je goed verder! Je mag in ieder geval ná de vervaldatum niet meer met de auto de weg op, behalve om naar de garage te rijden. Wij begrijpen dat dit lastige situaties met zich mee kan brengen. CarXpert van der Marel helpt je verder met passende service, zoals een vervangende auto of een snel verholpen mankement.

Ben je het echt niet eens met de afkeuring, dan kun je terplekke bezwaar maken. Een medewerker van de RDW komt dan kijken of de afkeuring terecht is.

Maak een afspraak